Založ si blog

Aká má byť minimálna mzda ?

     Každý rok dochádza k polemikám o minimálnej mzde, teda o jej výške. Stretávajú sa tu záujmy zamestnancov (zastupujú ich odborári), zamestnávateľov a mieša sa do toho vláda, lebo tá vlastne minimálnu mzdu stanovuje. Aká teda má minimálna mzda byť ? Zamestnávatelia tvrdia, že čo najmenšia, aby boli konkurencieschopní, odborári chcú pochopiteľne čo najväčšiu a politici sa snažia o kompromis, aby vyhoveli obom stranám, alebo aby aspoň odborárom „zavreli ústa“, pretože politici sú napriek svojim vyhláseniam vždy na strane zamestnávateľov. Robia sa rozličné prepočty a výpočty, čo všetko minimálna mzda ovplyvní a ako zaťaží podnikateľov, živnostníkov a štát. Zamestnávatelia by boli najradšej, keby sa vrátilo otrokárstvo, poddanstvo alebo nevoľníctvo. Zrušenie minimálnej mzdy by im v tom veľmi pomohlo. To im nesmieme dovoliť, to sú už veci dávno prekonané. 

      Podľa mňa sa má k problému minimálnej mzdy pristupovať úplne inak. Má sa vychádzať zo zásady, že každý, kto pracuje na plný úväzok, by mal mať takú mzdu, ktorá mu zabezpečí dôstojný život. Bez ohľadu na to, akú prácu vykonáva. Treba si uvedomiť, že každá práca je pre spoločnosť dôležitá. Upratovanie verejných priestranstiev, práca vo fabrike pri páse, práca v lese alebo na poli, na stavbe je dôležitá a potrebná.

      Čo znamená dôstojný život. Z jednej takej normálnej mzdy (za plný pracovný úväzok) by mal byť zamestnanec schopný platiť za bývanie, stravu, oblečenie, trocha kultúrneho vyžitia, aspoň jednu primeranú dovolenku. Ale pozor! Nestačí tieto veci zabezpečiť pre jedného človeka. Ak sa jedná o mladú rodinu, je potrebné, aby z jedného platu zamestnanec uživil manžela (manželku) a dve až tri malé deti!

     Naši múdri politici a ekonómovia by určite dokázali jednoducho vypočítať, koľko peňazí je na uvedené životné náklady potrebných. Po tomto výpočte by naši podnikatelia lamentovali, že určite skrachujú a zvýši sa nezamestnanosť. To je však nezmysel, lebo určite urobia všetko pre to, aby sa neocitli na opačnej strane barikády, teda aby sa z nich nestali zamestnanci. Je možné, že niektorí by aj skrachovali, to by však nemalo byť na škodu, lebo by ostali tí, ktorí by fungovali aj pri vyššej minimálnej mzde.

Právnici sú najväčší škodcovia ľudského spoločenstva IV.

11.02.2019

Ubehlo už 6 rokov odvtedy, čo som uverejnil prvé 3 diely môjho blogu o právnikoch. Bohužiaľ sa ukázalo, že tie články nestratili nič na aktuálnosti. Teraz nemôžem inak, ako pridať štvrtý. Dotlačilo ma k tomu rozhodnutie Ústavného súdu tlač info 7/2019 o neverejnom zasadnutí. V roku 2014 Slovenský parlament rozhodol, že všetci kandidáti na sudcov [...]

Právnici sú najväčší škodcovia ľudského spoločenstva III.

22.05.2014

Právnici tvoria zákony, podľa ktorých má spoločnosť fungovať. Ak človek zákon poruší, čaká ho sankcia. Tá môže byť nepríjemným prekvapením či už pre občana alebo firmu, lebo na Slovensku platí, že čím menšia škoda, tým väčšia sankcia. Príkladom sú bleskové tresty za krádež 0,05 m3 dreva v cene asi 0,6 €. Sudca udelí trest 6 mesiacov [...]

Právnici sú najväčší škodcovia ľudského spoločenstva II.

09.11.2013

Generálna prokuratúra vraj urobila chybu a súd rozhodol, že Harabínovi má vyplatiť 150 000 €. Upozorňujem, že tie peniaze mu nevyplatí Generálna prokuratúra, veď kde by ich vzala. Musela by škodu zosobniť a či to urobí, silne pochybujem. Zaplatíme mu to my, občania. Potvrdzuje sa zase raz správnosť nadpisu môjho staršieho článku „Právnici sú [...]

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

kvet, strom, sneh, úroda, mrazy

Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne. Mnohí hlásia stopercentnú škodu

25.04.2024 16:52

Hovorí sa o najhoršej situácii za posledných sto rokov. Odhadom už bolo zničených približne 100 000 ton ovocia.

dusan800

Stránka bude dokazovať, že v mnohých životných situáciách by pomohlo, keby sme používali sedliacky zdravý rozum. Máme plno všemožných úradov, určite by sme však urobili dobre, keby sme zriadili "Úrad zdravého rozumu". Niečo by to samozrejme stálo, ale prvým krokom by mohlo byť zrušenie alebo oklieštenie všemožných inštitúcií, ktoré občania nepotrebujú, nechcú a napriek tomu existujú a ešte sa aj množia. Tým by si úrad na svoju činnosť "zarobil".

Štatistiky blogu

Počet článkov: 6
Celková čítanosť: 15578x
Priemerná čítanosť článkov: 2596x

Autor blogu

Kategórie