Nakladanie so spoločnými peniazmi (plytvanie)

18. júna 2013, dusan800, politika - ekonómia

   Kde sa berú peniaze na plat trénera Chelsea Londýn, odmeny tenistom, golfistom atď? Často sú to také závratné čiastky, že jeden človek zarobí za 1 týždeň toľko, čo niekto za desať rokov a iný za celý život.

   Človek nemôže existovať izolovane, lebo nie je možné, aby si obstaral všetko, čo k životu potrebuje. Mnohé veci sa musia riešiť spoločne (ochrana majetku, zdravie, energie, …), preto sa ľudia na tieto veci musia skladať – to sú dane a odvody. Na rozdeľovanie týchto spoločných peňazí si ľudia zase volia svojich zástupcov. Tí zástupcovia však veľmi rýchlo zabudnú, na čo boli zvolení a nikdy nehovoria o týchto peniazoch, že sú to peniaze zozbierané ľuďmi, ale začnú používať zastieraciu terminológiu:

a) To sa uhradí zo štátneho rozpočtu (napr. náhrady za pochybenia štátnych úradníkov, najmä za chyby v justícii …)

b) Štát mu to (jej to) zaplatí

c) To zaplatí Brusel

d) To ide z verejných zdrojov

    Platí to aj pre úradníkov v Bruseli. Tak je úplne bežné, že na veci, na ktoré sa ľudia účelovo skladajú (zdravotníctvo, bezpečnosť, školstvo, cesty …) je peňazí stále málo, pretože sa nimi doslova plytvá na veci, ktoré nikto nechcel, nikto si ich neobjednal, nikto ich nepotrebuje. Spoločné peniaze sa tak sypú do mešcov jednotlivcov, ktorí tak závratne bohatnú a svoje bohatstvo potom označujú za výsledok ťažkej celoživotnej práce. Pritom sa jedná len o nehorázne okrádanie ostatných ľudí.

Vzniká aj nekonečné množstvo úradov a inštitúcií, ktoré naozaj nikto z normálnych ľudí nepotrebuje a znova opakujem, keď sa vyskytne potreba čerpania z týchto peňazí, často sa ľudia od svojich volených zástupcov dozvedia: ľutujeme, ale na toto peniaze nemáme (zdravie, opravy ciest, školstvo..). Ľudia, ktorí sa k týmto spoločným peniazom dostanú, potom nevedia čo s nimi a platia futbalistov, hokejistov, tenistov, golfistov, používajú nehorázne drahé autá, kupujú a stavajú si nehnuteľnosti, lietajú do práce vrtuľníkmi a na večeru či do divadla tryskovými lietadlami.

   Záver: Ľudia dávajú peniaze do spoločného mešca, aby z neho mohli v prípade potreby čerpať. Existujú však paraziti (škodcovia, zlodeji), ktorí z toho mešca svojvoľne odsýpajú a keď človek príde s oprávnenou potrebou, neujde sa na neho. Toto treba zmeniť, lenže kto poradí: ako?