Aká má byť minimálna mzda ?

24. septembra 2013, dusan800, politika - ekonómia

     Každý rok dochádza k polemikám o minimálnej mzde, teda o jej výške. Stretávajú sa tu záujmy zamestnancov (zastupujú ich odborári), zamestnávateľov a mieša sa do toho vláda, lebo tá vlastne minimálnu mzdu stanovuje. Aká teda má minimálna mzda byť ? Zamestnávatelia tvrdia, že čo najmenšia, aby boli konkurencieschopní, odborári chcú pochopiteľne čo najväčšiu a politici sa snažia o kompromis, aby vyhoveli obom stranám, alebo aby aspoň odborárom „zavreli ústa“, pretože politici sú napriek svojim vyhláseniam vždy na strane zamestnávateľov. Robia sa rozličné prepočty a výpočty, čo všetko minimálna mzda ovplyvní a ako zaťaží podnikateľov, živnostníkov a štát. Zamestnávatelia by boli najradšej, keby sa vrátilo otrokárstvo, poddanstvo alebo nevoľníctvo. Zrušenie minimálnej mzdy by im v tom veľmi pomohlo. To im nesmieme dovoliť, to sú už veci dávno prekonané. 

      Podľa mňa sa má k problému minimálnej mzdy pristupovať úplne inak. Má sa vychádzať zo zásady, že každý, kto pracuje na plný úväzok, by mal mať takú mzdu, ktorá mu zabezpečí dôstojný život. Bez ohľadu na to, akú prácu vykonáva. Treba si uvedomiť, že každá práca je pre spoločnosť dôležitá. Upratovanie verejných priestranstiev, práca vo fabrike pri páse, práca v lese alebo na poli, na stavbe je dôležitá a potrebná.

      Čo znamená dôstojný život. Z jednej takej normálnej mzdy (za plný pracovný úväzok) by mal byť zamestnanec schopný platiť za bývanie, stravu, oblečenie, trocha kultúrneho vyžitia, aspoň jednu primeranú dovolenku. Ale pozor! Nestačí tieto veci zabezpečiť pre jedného človeka. Ak sa jedná o mladú rodinu, je potrebné, aby z jedného platu zamestnanec uživil manžela (manželku) a dve až tri malé deti!

     Naši múdri politici a ekonómovia by určite dokázali jednoducho vypočítať, koľko peňazí je na uvedené životné náklady potrebných. Po tomto výpočte by naši podnikatelia lamentovali, že určite skrachujú a zvýši sa nezamestnanosť. To je však nezmysel, lebo určite urobia všetko pre to, aby sa neocitli na opačnej strane barikády, teda aby sa z nich nestali zamestnanci. Je možné, že niektorí by aj skrachovali, to by však nemalo byť na škodu, lebo by ostali tí, ktorí by fungovali aj pri vyššej minimálnej mzde.