Založ si blog

Právnici sú najväčší škodcovia ľudského spoločenstva III.

           Právnici tvoria zákony, podľa ktorých má spoločnosť fungovať. Ak človek zákon poruší, čaká ho sankcia. Tá môže byť nepríjemným prekvapením či už pre občana alebo firmu, lebo na Slovensku platí, že čím menšia škoda, tým väčšia sankcia. Príkladom sú bleskové tresty za krádež 0,05 m3 dreva v cene asi 0,6 €. Sudca udelí trest 6 mesiacov väzenia a napíše k tomu 10 stranové zdôvodnenie. Za krádeže od 1 milióna € nahor sa už ani netrestá.

            Ale vráťme sa k právnikom. Oni tie zákony, ktoré sú pre ľudí, napíšu svojím jazykom, ktorému nerozumie nikto a väčšinou ani právnici sami nie. Veď keby napísali zákony zrozumiteľné, pripravili by sa o prácu, stačilo by menej prokurátorov, sudcov, advokátov. Ak sa aj nájde niekde zrozumiteľná veta, boli by ste prekvapení, ako právnici dokážu jej zmysel prekrútiť.

            Dodnes vraj platí zásada „neznalosť zákona neospravedlňuje“ a táto veta je jedným z pilierov súdnej moci. Pri dnešnom stave je tento postulát nezmyselný. Človek samozrejme nemusí a nemôže poznať všetky zákony, s mnohými sa našťastie nikdy nestretne. Ako však vymedziť tie, ktoré by poznať mal? To je asi ťažká otázka a na tú právnici odpoveď nehľadajú. V parlamente poslanci každý rok schvália stovky zákonov (resp. zmien, opráv noviel…). Smutné je, že najčastejšie sa menia zákony, ktoré sa týkajú života všetkých ľudí. To číslo sa násobí tým, že ak schvália novelu jedného zákona, zmenia tým viacero zákonov, známy je prípad, že jednou novelou zmenili 28 predpisov a doplnili 30 predpisov. Obľúbené so formulky typu „Túto vec upravuje osobitný zákon…“, nikde nie je zmienka o tom, že ktorý. Ak sa dáte zákon študovať, zistíte, že by ste si ho museli celý prepísať, lebo sú tam odkazy. Napr. táto vec platí vždy, okrem prípadov uvedených v nejakom inom bode. Ak sa chcete dopátrať k výslednému tvrdeniu, musíte niekedy absolvovať až 7 úrovní a to sa nedá inak, len si to vypisovať.

            Takže ak chcete po svete chodiť s čistým svedomím, že žiaden zákon neporušujete, najmite si tak päť právnikov, ktorý budú každý váš krok kontrolovať. Aj tak však riskujete, že niekto iný si najmä právnikov s iným názorom na tú istú vec a ocitnete sa pre súdom, kde už zdravý rozum neplatí a prognóza je vždy 50 na 50.

            Ak sa ocitnete v nejakej životnej situácii, kde musíte niečo riešiť s úradmi a daný postup sa aj naučíte, veľmi sa netešte. Ak budete v tej istej situácii a poviete si, to vybavím hravo, veď som to riešil pred rokom, ste na omyle. Vymenili sa úradníci, zmenili sa zákony, pomenili sa tlačivá a úradné postupy.

Právnici sú najväčší škodcovia ľudského spoločenstva IV.

11.02.2019

Ubehlo už 6 rokov odvtedy, čo som uverejnil prvé 3 diely môjho blogu o právnikoch. Bohužiaľ sa ukázalo, že tie články nestratili nič na aktuálnosti. Teraz nemôžem inak, ako pridať štvrtý. Dotlačilo ma k tomu rozhodnutie Ústavného súdu tlač info 7/2019 o neverejnom zasadnutí. V roku 2014 Slovenský parlament rozhodol, že všetci kandidáti na sudcov [...]

Právnici sú najväčší škodcovia ľudského spoločenstva II.

09.11.2013

Generálna prokuratúra vraj urobila chybu a súd rozhodol, že Harabínovi má vyplatiť 150 000 €. Upozorňujem, že tie peniaze mu nevyplatí Generálna prokuratúra, veď kde by ich vzala. Musela by škodu zosobniť a či to urobí, silne pochybujem. Zaplatíme mu to my, občania. Potvrdzuje sa zase raz správnosť nadpisu môjho staršieho článku „Právnici sú [...]

Aká má byť minimálna mzda ?

24.09.2013

Každý rok dochádza k polemikám o minimálnej mzde, teda o jej výške. Stretávajú sa tu záujmy zamestnancov (zastupujú ich odborári), zamestnávateľov a mieša sa do toho vláda, lebo tá vlastne minimálnu mzdu stanovuje. Aká teda má minimálna mzda byť ? Zamestnávatelia tvrdia, že čo najmenšia, aby boli konkurencieschopní, odborári chcú pochopiteľne čo [...]

SR súdy Kuffovci napadnutie farmár POX

Pojednávanie s Kuffovcami bude pokračovať v júli

25.04.2024 13:18

Súdny proces pokračoval výpoveďou ďalšej svedkyne.

Most v Poprade

V Poprade hrozí, že skolabuje doprava. Pomôcť má bezplatná jazda po diaľnici okolo mesta

25.04.2024 12:45

Je to problém, ktorý trápi vodičov v Poprade už roky. Štvorprúdovka vedúca z centra mesta do Kežmarku sa pod železničným mostom zužuje do dvoch pruhov.

polícia

Opitý vodič zdemoloval tri autá, nafúkal takmer 2,7 promile

25.04.2024 12:19

Škodu na vozidlách predbežne vyčíslili na približne 4 200 eur.

Alexander Lukašenko

Rusi takmer nepostupujú, na fronte je pat, je čas na mierové rokovania, vyhlásil Lukašenko

25.04.2024 12:10

Paradoxom Moskvy je, že na mierovú konferenciu odmieta prísť, rokovanie bez jej účasti však označuje za nezmyselné.

dusan800

Stránka bude dokazovať, že v mnohých životných situáciách by pomohlo, keby sme používali sedliacky zdravý rozum. Máme plno všemožných úradov, určite by sme však urobili dobre, keby sme zriadili "Úrad zdravého rozumu". Niečo by to samozrejme stálo, ale prvým krokom by mohlo byť zrušenie alebo oklieštenie všemožných inštitúcií, ktoré občania nepotrebujú, nechcú a napriek tomu existujú a ešte sa aj množia. Tým by si úrad na svoju činnosť "zarobil".

Štatistiky blogu

Počet článkov: 6
Celková čítanosť: 15576x
Priemerná čítanosť článkov: 2596x

Autor blogu

Kategórie